Are ca sinonim : sorbat de potasiu. Industrial se obtine prin tratarea acidului sorbic cu hidroxid sau carbonat de potasiu. Are temperature de topire 133-135 grade C iar solubilitatea sa in apa la 25 grade C este 1380g/l.

Aditivul trebuie sa contina minim 99% substanta activa raportata la substanta uscata., iar aciditatea de 1% exprimata in acid ascorbic. Utilizarea acidului sorbic si a sorbatilor in industria alimentara este o necesitate, datorita actiunii lor antiseptice (conservanta) si stabilizatoare. Aceasta se manifesta in special asupra mucegaiurilor si drojdiilor . Actiunea bacterio-statica si bactericida este mai redusa , dar la pH,6.5 , aditivii pot avea un rol inhibitor slab asupra bacteriei C. botulinum. In ceea ce priveste activitatea fungistatica si fungicida, prezinta o actiune antogonica cu emulgatorii neionici .

Acidul sorbic si sorbatii nu modifica proprietatile organoleptice ( gust, miros, culoare) ale produsului alimentar. Dozajul recomandat in panificatie este de 2000mg/kg de aluat. Acidul sorbic si sorbatii sunt considerate dupa unele date publicate in literatura de specialitate , inofensivi pentru om!

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate