Stiati ca : Legea bavarezilor (Lex Baiuwiorum) situa moara, alaturi de biserica, de castelul ducal si de fierarie, specificand ca " aceste patru edificii, sunt edificii publice si sunt accesibile oricui." Morile erau construite pe malul apelor dar multe erau plasate si in mijlocul curentului. Cand in sec. X a fost inventat arborele cu came, care transforma miscarea circulara continuua a rotii motrice, intr-o miscare alternativa verticala, actionand o unealta fixata la etremitatea manerului unei prajini, (ciocan, maciuca, mai etc) moara a capatat o intrebuintare artizanala, protoindustriala.

Morile de vant au aparut in Europa, in sec al XII-lea, in Anglia, Franta si Spania. Primele mori de vant din Europa sunt mentionate in Decretaliile papei Grigorie al IX-lea, find construite la 1180 in Normandia. Numarul lor a crescut imediat, mai ales in regiunile lipsite de rauri repezi. In sec. XIII, numai in regiunea orasului Ypres din Flandra existau 120 de astfel de mori.

 Cunoscuta de mult timp in Orientul Apropiat, moara de vant a fost perfectionata in Occident, montandu-i-se intregul corp cu angrenajul de roti si cu panzele bratelor pe un mecanism central. In felul acesta, panzele invartindu-se liber, puteau capta forta eoliana din orice directie batea vantul.

 Energia mareelor a fost deasemenea captata in Occident, inca din secolul XI. Numarul morilor actionate de maree a crescut continuu pana in secolul XIX, in special in Franta si Anglia. Instalate in golfuri sau estuare, ele foloseau un sistem de ecluze, care sub presiunea apei se deschideau si se inchideau automat. Prin caderea apei din vana de acumulare, era actionata roata motrice a morii.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate