Acidul ascorbic
   E 300 Vitamina C este cea mai raspandita vitamina din natura mai ales in regnul vegetal.
Poate fi sintetizata si in regnul animal in afara de om. Se gaseste in fructe si legume proaspete .
   Vitamina C se afla in cantitate mai mare in coja fructelor si mai putin in pulpa lor. De asemenea plantele ajunse la maturitate fiziologica sunt mai bogate in in vitamina C .
Industrial se obtine prin sinteza folosind ca materie prima D-glucoza . Acidul ascorbic mai poate fi obtinut sub forma de concentrat de vitamina C prin extractie din materii prime vegetale sau animale, bogate in aceasta substanta: macese, coacaze, ace de brad, nuci verzi , ardei, tomate, portocale, glanda hipofiza, capsula suprarenala etc.  Acidul ascorbic se prezinta sub forma de pulbere alba, cristalina sau de cristale aciculare, incolore, precum si sub forma de foite albe. Are un gust acru pronuntat si este inodor. Punctul sau de topire este la 190 grade C(cu descompunere).
    Conform actului normativ OMS/2002, in tara noastra se utilizeaza acidul ascorbic in doze „gs”
pentru urmatoarele produse: sucuri de fructe nectaruri, in gemuri extra si jeleuri extra, in lapte partial si total deshidratat, in fructe si legume neprelucrate , inghetate si congelate etc . deasemenea se mai adauga in paine preparata exclusiv din faina de grau , in paste proaspete , in bere etc.
     In industria alimentara, acidul ascorbic este unul dintre cei mai utilizati aditivi nutritice ca : agent antioxidant, agent de conservare, inhibitor de nitrozamina, fotifiant etc.
   Utilizarea acidului ascorbic ca agent antioxidant este o necesitate, deoarece acesta este capabil sa blocheze procesul de autooxidare al produselor alimentare in care se incorporeaza.
  Deasemenea acidul ascorbic are un rol important in prelucrarea fainurilor de grau incoltit, prin reducerea activitatii enzimatice  a l-amilazei, fapt ce determina micsorarea cantitatii de dextrine din miez.
  Vitamina C  nu prezinta niciun risc  asupra sanatatii consumatorului .
  Este principala vitamina de care omul are nevoie deoarece nu o poate sintetiza. Ea participa activ la  
toate  procesele celulei vii , functionand ca un sistem oxidoreductor.
   Lipsa vitaminei C din alimentatie produce boala numita scorbut.
Vitamina C impreuna cu zincul si B-carotenul are o contributie semnificativa in diminuarea riscului de formare a cataractei, precum si a degenerescentei musculare (AMD).

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate