Ma bucur sa imprtasesc cu voi o reteta delicioasa. Imi amintesc ce eram inebunita dupa gogosi cand eram copil si ma bucuram enorm cand bunica ne facea aceste gogosi delicioase! Mi-ar placea daca as primi parerea voastra in ceea ce priveste aceasta reteta!
Si acum sa incepem ; avem nevoi de urmatoarele ingrediente
Faina =1kg; REAL BERLINETTA = 01 kg; Drojdie = 0.065 kg; Zahar = 0.25 kg; Ulei = 0.050kg; Apa/Lapte= 0.4 -0.5 litri
MOD DE LUCRU
Malaxare: drojdia se emulsioneazã în apã apoi se amestecã toate ingredientele în cuva malaxorului sau manual. Se frãmântã pânã la dezvoltarea completã a aluatului. Odihna- Dospire: circa 60-70 min la 30oC. Modelare: functie de tipul de gogoasa dorita Regasiti in celele ce urmeaza cateva idei de modelare sa stiti ca preferatele mele sunt cele umplute cu ciocolata;
Gogosi simple inelate Se întinde o foaie de aluat cu o grosime de circa 12 mm, având grijã sã fie cât mai uniformã si se lasã putin la odihnã pe masa de lucru. Cu o stantã rotundã pentru gogosi (douã cercuri concentrice) se decupeazã bucãtile de aluat, cât mai apropiate unele de altele.
Gogosi umplute sau Bismark Metoda 1: se divide aluatul în bucãti mari de 1600 g, se lasã la odihnã 10 minute, apoi se divide în bucãti mici de circa 45 g, care se aplatizeazã usor. Metoda 2: se întinde o foaie de aluat cu grosimea de 12 mm, apoi se decupeazã gogosile cu o stantã circularã de biscuiti sau o stanta de gogosi la care s-a scos cercul interior. Dupã prãjire si rãcire cu ajutorul unui cutit circular bine ascutit se taie gogosile si cu un cornet se injecteazã umplutura în centru. Umpluturi folosite: gem, jeleu de fructe, cremã de vanilie, ciocolatã etc.
Long Johns Se întinde aluatul în foaie groasã de circa 12 mm, apoi cu un cutit se taie în fâsii late lungi de 4 cm si 9 cm.
Rulouri cu scortisoarã Se întinde aluatul în foaie si se presarã cu amestec de scortisoarã si zahãr. Se ruleazã foaia de aluat pe lungime, apoi cu un cutit foarte bine ascutit se taie bucãti late de 3 cm. Capãtul de încheiere trebuie uns cu ou pentru a nu dezlipi în timpul prãjirii.
Gogosi împletite Se divide aluatul în bucãti mai mari si se modeleazã sub formã de fitil care se taie la circa 10 cm. Apoi fitilele se împletesc douã câte douã, unind capetele. Prãjire: la 190oC. Dupã ce se prãjesc, gogosile se scot din ulei pe o sitã pentru a se scurge excesul de ulei si pentru a se rãci. Dupã rãcire se pudreazã cu zahãr pudrã, se dau prin amestec de zahãr cu scortisoarã, sau se glazureazã cu jeleu de fructe, toping ciocolata etc.
Si va urez pofta buna!