Intoleranta la gluten , numita si boala celiaca , se manifesta de la inceputul vietii , dar poate aparea si la varsta adulta. Se caracterizeaza prin sindromul de malnutritie la nivel intestinal .

In boala celiaca trebuie eliminate din alimentatie gliandina . In acest caz , la prepararea painii fainurile de grau si secara se inlocuiesc cu fainuri de porumb, orez, hrisca, faina de cartofi. Aceste fainuri , datorita lipsei de proteine glutenice sau de substante mucilaginoase , ca in cazul fainii de secara, nu poseda insusiri de panificatie . fainurile amintite se folosesc inlocuitori de gluten.

Drept inlocuitori de gluten se pot folosi gelul de amidon de cartofi, faina de roscove, pectina, alginatii, xantanul. De aceea , alaturi de Pentru asigurarea glucidelor necesare proceselor fermentative, la prepararea acestor produse (cu drojdie) se adauga si unele cantitati de zahar. Produsele se coc in forma. Painea fara gluten nu trebuie sa fie lipsita sau saraca in proteine.

De aceea , alaturi de produsele simple se pot prepara produse cu adaos de oua , lapte, faina de soia. Se afaneaza chimic si sunt mai reusite decat cele simple.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate