Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Se adauga in produse pe baza de cacao si ciocolata in doze “gs” in painea preparata din faina de grau etc.
Mono si digliceridele acizilor grasi se mai adauga in preparatele pentru sugari sanatosi de varsta mica in alimentele pentru sugari si copii sanatosi  de varsta mica.
Aditivul se foloseste separat sau impreuna cu E472 la biscuiti si pesmeti precum si la alimentele pe baza de cereale.


Aditivul este un emulgator , deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
In produsele fainoase mono gliceridele se adauga in scopul de a impiedica retrogradarea amilozei (componenta amidonului) si astfel , de a preveni  invechirea produselor de panificatie si de patiserie . se formeaza un complex de emulgator- amiloza insolubil in apa .
Monogliceridele  interactioneaza cu proteinele glutenice din faina , cu care formeaza  combinatii complexe.
Datorita acestei actiuni, se slabeste structura glutenului, creste capacitatea de hidratarea a cestuia se reduce elasticitatea sa, creste capacitatea de a retine gazele .
Aditivii E471 sunt, in general, considerati inofensivi. Utilizarea emulgatorilor in doze relativ mici nu au niciun efect negativ asupara organismului uman .

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate