Stiati ca :

Foarte putine civilizatii din lume se pot lauda cu istoria lor de la nastere pana la momentul trecerii, prin paine, forme, simboluri  etc. precum romanii. Pâinile tradiţionale marchează toate pragurile de trecere ale ciclului vieţii: naştere, botez, cununie, moarte şi întreg ciclul muncii întins pe patru anotimpuri!

Dacă odinioara se foloseau mori, mojare sau pisăloage de piatră pentru zdrobirea şi fărâmiţarea grâului pentru a obţine făină integrală 90% şi a menţine la un loc toate substanţele nutritive de care are nevoie organismul uman, astăzi, la morile industriale cu valţuri ,maşină folosită pentru sfărâmarea boabelor de grâu, din motive strict economice se elimină tărâţele şi germenele grâului deoarece acestea conţin lipide şi fac să râncezească, să mucegăiască făina în siloz.
Pâinea este o bună parte din viaţa noastră, lucru de care nu ne dăm seama, blazaţi de ceea ce am devenit prin abundenţa recentă. Pâinea bună este un element important al bucuriei noastre de a trăi, una din cuceririle civilizaţiei noastre. Fiecare are o amintire care revine în mod plăcut. Emoţia copilăriei, mirosul plăcut al cuptorului ce se împrăştie printre ferestrele brutăriei", aprecia Bernard Dupaigne în lucrarea „Pâinea", apărută în 1986. 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate