Istoric:
Calitatea alimentelor si, mai ales , inocuitatea lor i-a preocupat in permnenta pe specialisti si , an de an , s-au imbunatatit retetele , practicile , tratamentele , metodele astfel incat acestea sa-si sporeasca valoarea , aportul lor la sanatate si dezvoltarea armnioasa a organismului uman.
HACCP – analiza riscului . punct critic de control. (HAZARD ANALYSIS. CRITICAL CONTROL POINT)- este un sistem cu aplicatie in domeniul alimentar, considerat un sistem eficent privind siguranta alimentelor.
Analiza pericolelor si determinarea punctelor critice de control , reprezinta o metoda de abordare sistematica a asigurarii sigurantei alimentelor , bazata pe identificarea , evaluarea si prevenirea tuturor riscurilor ce ar putea interveni in procesul de fabricatie , manipulare si distributie a acestora si tinerea sub control a riscurilor din punctele critice.
Conceptul american a aparut la inceputul anilor 60 si s-a aplicat pentru fabricarea hranei astronautilor , hrana pentru care se prevedea o asigurare de 100% - lipsa de contaminanti de orice natura (microbiologici , fizici sau chimici) care ar fi putut afecta sanatatea si viata.
Testata ulterior ani de-a randul in diferite sectoare ale industriei alimentare , metoda a fost inbunatatita si propusa ca sistem esential pentru asigurarea sigurantei alimentelor destinate consumului uman.
In anul 1993 metoda a fost adoptata de Comisia Codex Alimentarius de pa langa FAO/OMS ca sistem pntru siguranta alimentelor , iar Uniunea Europeana , prin Comisia sa , a cuprins sistemul in Cartea Alba in anul 2000.
Aparitia in anul 2000 a noii vriante a Standardului International ISO 9001 pentru managementul calitatii a permis abordarea sistemului de siguranta a alimentului bazat pe HACCP ca un sistem de management in care se pot folosi o parte din elementele acestui standard.
Sistemul de siguranta a alimentului a facut obiectul unor reglementari romanesti inca din anul 1995 prin Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 1956 si, ulterior, prin Hg 1198/2002 privind aprobarea normelor de igiena a produselor alimetare si prin legea 150/2004 privind siguranta alimentelor.
In acelasi timp, au fost elaborate Standardele Romane SR 13462 -1(igiena agro alimentara - principii generale ) si SR 13462-2 (igiena agroalimentara – sistemul de analiza a riscului si punctelor critice de control – HACCP- si ghidul de aplicare a acestuia si SR 13462-3 (Igiena agroalimentara . Principii de stabilire a criteriilor microbiologice pentru alimente ).
Ca si alte sisteme sau programe importante existente intr-o societate, implementarea HACCP necesita resurse, angajament si foarte mult timp .
Imlementarea sistemului HACCP este dependenta de tehnici conventionale ce includ stabilirea obiectivului si o abordare pas cu pas , trasatura cheie a acestei abordari constand intr-o implicare totala a personalului organizatiei .
La temelia sistemului este absolut necesara aplicarea bunelor practici de siguranta alimentelor pe care fiecare moara trebuie sa si le stabileasca in acord cu prevederile legale.
Principiile sistemului HACCP:
Conform prevederilor din Codex Alimentarius , punerea in aplicare a sistemului HACCP se bazeaza pe sapte principii fundamentale si anume:

  • Principiul 1 - Realizarea analizei riscurilor potentiale ;
  • Principiul 2 – Determinarea punctelor critice de control (PCC);
  • Principiul 3 - Stabilirea limitelor critice
  • Principul 4 - Stabilirea unui sistem de monitorizare in PCC
  • Principiul 5 – Stabilirea actiunilor corective pentru situatiile in care monitorizarea indica faptul ca un PCC nu este sub control;
  • Principiul 6 – Stabilirea procesurilor de verificare pentru confirmarea faptului ca sistemul HACCP functioneaza efectiv;
  • Pricipiul 7- Stabilirea unui sistem de documente specifice pentru toate procedurile si inregistrarile in conformitate cu principiile anterioare si aplicarea lor in practica .

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate