Principiul metodei
Metoda se bazeaza pe insusirea aluatului de a se deforma , de a se lati, de a curge , cu atat mai mult cu cat faina este de calitate mai slaba.
Dupa valorile diametrului final al sferei de aluat fainurile se clasifica in categoriile urmatoare conform tabelului:

Durata de termostatare

Diametrul sferei de aluat (100g) pentru faina de calitate (mm)

Slaba

Buna

Foarte buna

0

70

70

70

3

97

83-97

83


Modul de lucru
Se prepara un aluat din 140g faina  de analizat cu umiditate de 14% si 84 ml apa distilata.
Daca umiditatea  fainii difera de 14%, cantitatea de apa folosita se modifica astfel incat aluatul sa aiba 53,7 %, substanta uscata.
Apa folosita la prepararea aluatului se incalzeste la o temperature calculate atfel incat aluatul sa se obtina cu temperature de 300C.
Framantarea dureaza circa 5 min.
Din aluatul obtinut se cantaresc doua portiuni de cate exact 100g fiecare , se modeleaza sub forma de sfera si se aseaza  u incheietura de modelare in jos, in centrul unei placi de sticla .     Cu ajutorul  unei hartii milimetrice asezata sub placa de sticla se citesc doua diameter perpendicular pentru cele doua sfere de aluat.
Media citirilor reprezinta diametrul initial.
Bucatile de aluat asezate pe placa de sticla se acopera cu cate un clopot de sticla captusit in interior cu hartie de filtru umectata si bine atoarsa , in scopul impiedicarii formarii unei cruste uscate la suptafata pucatilor de aluat care sa impiedice deformarea aluatului.
Placile de sticla cu sferele de aluat acoperite se introduce in termostat la temperatura de 300C pentru un timp de 3 ore.
La sfarsitul acestui timp se scot din termostat si se masoara diametrul final al bucatilor de aluat , dupa acelasi procedeu ca la diametrul initial.
Calculul si exprimarea rezultatelor
Deformarea aluatului Ial=df - di
In care :
df  este diametrul final al sferei de aluat, mm;
di diametrul initial al sferei de aluat , mm.
 Ca rezultat se ia media aritmetica a celor doua determinari paralele daca diferenta dintre cele doua determinari nu depaseste 3 mm.
Metoda este foarte precisa daca se lucreaza cu exactitate . Se preteaza cel mai bine la determinari comparative . La cercetarea influntei unor substante asupra puterii fainii determinate astfel , umiditatea aluatului se poate modifica astfel incat sa se obtina un aluat deformabil.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate