Calitatea drojdiei comprimate se apreciaza prin examen organoleptic , privind aspectul , culoarea , consistenta , mirosul si gustul, si prin determinarea puterii de crestere (de dospire conform standard)  uneori  si a umiditatii.

Puterea de crestere  este principala caracteristica de calitate a drodiei . Ea se defineste prin timpul de ridicare a unui aluat pana la inaltimea de 7 cm , intr-o forma de dimensiuni date , sau prin timpul de ridicare la suprafata apei a unei bile de aluat introduse  intr-un pahar cu apa.
In ambele cazuri aluatul se prepara si se termostateaza in conditii stabilite de metoda.
Calitatea drojdiei lichide se controleaza organoleptic si prin determinarea aciditatii si puterii de crestere.
Aprecierea calitatii drojdiei pe baza  puterii de crestere (dospire)  !

 

Calitatea drojdiei

Puterea de crestere a drojdiei min/max

Drojdie comprimata

Drojdie lichida cu hamei

Metoda standard

Metoda bilei

Metoda bilei

Foarte buna

60 -70

10-15

20

Buna

90

15-22

20-35

Satisfacatoare

110

22-30

35-40

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate