In natura sunt cunoscute aproximativ 400 de carotinoide colorate in galben, portocaliu sau rosu,
Se gasesc in regnul vegetal in fructe , legume , ciuperci, iar in regnul animal in ficat , in oua , unt etc.
Astfel B-carotina (E 160a II), colorant galben- portocaliu, este prezenta in morcovi, portocale, alge, in plante verzi.
Amestec de caroteni
Are sinonim : colorant alimentar portocaliu. Aditivul este format dintr-un amestec de caroteni, in care ponderea cea mai mare o are B-carotenul.   Â
Pe langa substantele colorate aditivul mai contine uleiuri, grasimi si ceara, substante prezente in mod natural in materia prima.
B-carotina are ca sinonim B-carontenul, solatenul sau L-orange3.
Este colorantul alimentar care contine 96% din colorantii exprimati sub forma de b-caroten, impreuna cu mici cantitati de alte carotenoide.
Izolarea colorantului b-carotina din mediul natural se face prin diverse metode : se poate obtine din rezidurile rezultate de la fabricarea sucului de portocale.
Extractia pigmentului se realizeaza cu eter de petrol sau hexan, dupa care solventul este evaporat sub vid.
B-carotina se mai poate obtine si din extractul uleios rezultat de la prelucrarea morcovilor.
Deasemenea mai poate fi obtinuta si sintetic .
Â