Acum cateva zile am fost chemata sa fac o proba de paine intr-o brutarie micuta insa foarte rustica totul acolo iti amintea de painea facuta la bunica acasa de la framantarea aluatului pana la copt , nimic nu era fortat , de aceea m-am gandit sa va spun o “poveste” care incepe asa:
A fost odata….. acum multi ani cand oamenii pregateau painea in casa !
Dimineata devreme inaintea oricarei munci in gospodarie , oamenii incingeau cuptorul!
Pentru atatarea focului se foloseau vrescuri foarte uscate . apoi se puneau pe foc crengi de copac groase , butuci care erau impinsi cu vatraiul . In fine , erau aprinse in diverse colturi ale cuptorului vreascurile.
Unele vatraie sunt groase cat bratul si au cam un metro lungime ; mai exista si un fel de clestisori pentru jar lungi tot cam de un metro.
Cu vatraiul se repartiza in mod egal jarul in intreg cuptorul . se stia din experierta care era cantitatea necesara de lemne . Focul era intretinut pana cand se atingea temperature necesara.
Intre timp , in bucatarie se pregatea aluatul.
In capistere se punea faina si plamadeala si se dauga apoi sare si drojdie. Apoi una sau mai multe persoane framantau aluatul pana se desfacea bine de pe lemn si de pe maini . Durata acestei operatiuni este in functie de cantitatea de aluat si de numarul de persoane care framanta aluatul. Era o munca extenuanta care cerea mult efort si mult timp.
Fetele si femeile care de cele mai multe ori trebuiau sa framante aluatul, faceau adesea o munca dura. Daca le curcea sudoarea de pe frunte , acest lucru dovedea ca sunt cu ambele maini in aluat . Odata aluatul framantat , era acoperit si lasat sa dospeasca o jumatate de ora , o ora sau chiar mai mult.
Fiindca lemnul costa foarte mult , focul trebuia folosit la maximum si , in ziua de copt nu se cocea numai paine neagra , ci in cuptor si introducea aluatul si pentru paine alba, insa inainte de painea neagra se cocea placinta ( care era bagata in cuptor pentru a tempera cuptorul incins . Deaceea , in alte regiuni , placintelele poarta numele de prajituri fierbinti sau prajituri flacari).