E330 –in natura este foarte  raspandit mai ales in lamaie, potocala, ananas, zmeura, coacaze, must de vin etc.
El a mai fost identificat in organismul animal de exemplu in lapte in sange etc.
Industrial se obtine prin extragere din sucul de lamaie , care contine 5-7% acid citric . Se mai poate obtine prin obtine prin fermentarea citrica a glucozei,  zaharozei sau melasei cu bacterii(citromyces) sau mucegaiuri .
In industria sucurilor si  nectarurilor din fructe si legume utilizarea acidului citric este o necesitate deoarece el actioneaza ca o substanta sechestranta prin complexarea metalelor grele care modifica culoarea si aroma produselor respective.
De asemenea pentru sucuri si nectaruri este un conservant si un acidulant.
In industria prelucrarii fructelor si legumelor, acidul citric are un rol protector asupra asupra vitaminei C (acid ascorbic), prin complexarea metalelor grele. Fructele si legumele decojite prin tratare cu acid citric sunt protejate contra imbrumarii enzimatice!
Utilizarea acidului citric mai este o necesitate pentru clarificarea enzimatica a sucurilor pentru a impiedica zaharisirea mierii de albine  precum si ca agent de stabilizare in cazul condimentelor.
Studii efectuate pe animale(sobolani) care au ingerat zilnic doze de acid citric de 1.2% , pe perioade mari de timp nu au scos in evident modificari metabolice esentiale si efecte toxice semnificative . Dupa cum se stie acidul citric are un rol important in metabolismul celulelor, determinand degradarea oxidative a hidratilor de carbon.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Real T.D.C. © 2010 Toate drepturile rezervate