Avantajele implementarii si certificarii SMSA in conformitate cu cerintele standardului ISO 22000:
- Recunoasterea oficiala a capabilitatii organizatiei de a produce/ distribui / comercializa alimente sigure pentru consumatori;
- Calificarea ca si furnizor al marilor producatori / retele comerciale;
- Mai buna comunicarea cu autoritatile (ANPC, ANSVSA, DSP);
- Asigurarea conformarii la legislatia in vigoare;
- O mai buna imagine in piata si avantaj concurential;
- Motivarea personalului;
- Este un sistem preventiv care reduce pana la disparitie riscurile alimentare;
- Reprezinta un angajament al organizatiei care va imbunatati imaginea acesteia;
- Reduce necesitatea si costurile testarii finale a produsului;
- Creste increderea consumatorilor in produs;
- Reduce drastic posibilitatea aparitiei accidentelor care pot duce la contaminarea produselor;
- Pe termen lung scad costurile legate de pierderile de materie prima si rechemarea produselor din piata;
- Imbunatatirea semnificativa a comunicarii si cresterea nivelului de incredere intre clienti, furnizori si autoritatile de supraveghere;
- Analiza sistematica, derularea unor procese sigure si eficiente in sensul sigurantei produselor alimentare si directionarea proceselor pentru identificarea potentialelor riscuri referitoare la igiena care pot periclita sanatatea consumatorului;
- Prevenirea problemelor care pot sa apara referitoare la garantarea produselor;
- Ajuta firmele din industria alimentara sa devina competitive pe piata internationala;
- Diminueaza barierele comertului international.